Ar žinote, kada kepimo aliejus tampa nebetinkamas naudoti?
Maitinimo įstaigose, kepant bulvytes ir kitus skanius patiekalus, aliejus dažnai naudojamas pakartotinai. Ilgainiui jame kaupiasi kenksmingi junginiai, galintys paveikti tiek maisto skonį, tiek sveikatą. Laiku atliekami aliejaus kokybės testai padeda to išvengti.
Aliejaus kokybės testai brošiūra.pdf
Aliejaus kokybės testai – paprastas ir greitas būdas patikrinti aliejaus būklę. Tereikia įmerkti juostelę į aliejų ir po 30 sekundžių įvertinti rezultatą, ar jau metas keisti aliejų. Taip užtikrinsite aukštą maisto kokybę ir išvengsite nemalonumų VMVT patikrinimų metu. Lietuvos higienos normos HN 15:2021 “Maisto higiena” 34.4. punktas numato, kad įmonės, kuriose šiluminiam maisto produktų apdorojimui skirti riebalai yra naudojami daugiau kaip vienai gaminių partijai gaminti, laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija turi būti tikrinama specialiais tam skirtais testais.
Laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija riebaluose neturi viršyti 2.2 proc. Kai laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija pasiekia 2.2 proc., riebalai turi būti pakeisti.
Aliejaus kokybės testai užtikrina:
Įprasto aliejaus naudojimo metu riebalai nuolat skyla. Proceso metu susiformuoja nepageidaujami ir kenksmingi šalutiniai produktai – poliniai junginiai bei laisvosios riebiosios rūgštys. Kepimui naudoti nebetinkamas aliejus keičia maistui būdingą spalvą, kvapą, skonį. Laisvųjų riebalų rūgščių koncentracijos patikrai reikalinga naudoti aliejaus kokybės testus.
3M LRSM popierinės riebalų tikrinimo juostelės pagal laisvųjų rūgščių koncentraciją nustato riebalų skilimo laipsnį. Suskilusių laisvųjų riebiųjų rūgščių koncentracija, parodoma pasikeitus 3M LRSM juostelių linijų skaičiui. 3M riebalų tikrinimo juostelių naudojimas yra itin paprastas. Esant darbinei temperatūrai (nuo 160 iki 185°C) juostelė įmerkiama į riebalus. Tikrinimo metu aliejus neužteršiamas. Pakuotėje - 20 vnt.
Aliejaus kokybės testus galite įsigyti:
El.parduotuvėje shop.manjana.lt
Prekybos salonose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje
Prisijungę prie savo verslo klientų paskyros